Χαιρετισμός Προέδρου Δ.Σ. ΚΟΤ κ. Αλέκου Ορουντιώτη

April 26, 2013

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Σ. ΚΟΤ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΣΤΙΣ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι

Φίλες και φίλοι των μέσων μαζικής Ενημέρωσης

Οι πρόσφατες εξελίξεις στον τόπο μας καθιστούν ξεκάθαρο ότι η σημασία του τουρισμού για την κυπριακή οικονομία είναι σήμερα ακόμη πιο ζωτική.

Αποτελεί ευθύνη όλων μας να προστατέψουμε τον τουρισμό μας, ιδιαίτερα τη φετινή κρίσιμη χρονιά. Είμαι σίγουρος πως οι συντελεστές της τουριστικής βιομηχανίας είναι σε θέση να προσφέρουν όλες τις υπηρεσίες που απαιτεί ο ξένος τουρίστας στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Η αειφόρος ανάπτυξη, δηλαδή η «ανάπτυξη που καλύπτει τις ανάγκες του παρόντος χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες» αποτελεί τον κύριο πυλώνα της στρατηγικής τουρισμού.

Η σαφώς διαφαινόμενη τάση σύμφωνα με την οποία οι τουρίστες αλλά και πολλές τουριστικές επιχειρήσεις παγκοσμίως έχουν ευαισθητοποιηθεί σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος αποτελεί σημαντικό κίνητρο για υλοποίηση δράσεων στην Κύπρο προς αυτή τη κατεύθυνση.

Οι πράσινες παραλίες, το έργο που αποτελεί τον λόγο που σας προσκαλέσαμε σήμερα στο Συνεδριακό Kέντρο Φιλοξενία και υλοποιείται στα πλαίσια του πενταετούς μνημονίου συνεργασίας με το Travel Foundation κάνει πράξη την έννοια της αειφορίας.

Το πενταετές μνημόνιο συνεργασίας με το Travel Foundation αποτελεί σημαντική επένδυση για τον Οργανισμό δεδομένου ότι ο εν λόγω Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός διαθέτει σημαντική εμπειρία από την υλοποίηση δράσεων σε άλλους προορισμούς, η οποία αξιοποιείται στα υπό υλοποίηση έργα στην Κύπρο.

 

Η συνεργασία αυτή δίνει επίσης την δυνατότητα επικοινωνίας των αποτελεσμάτων στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και ειδικότερα στους οργανωτές ταξιδίων που διακινούν τουρίστες στη Κύπρο. Ας μη ξεχνούμε ότι διαχρονικά το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί τη σημαντικότερη τουριστική αγορά για τον τόπο μας.

Please allow me to express the sincere appreciation of the Cyprus Tourism Organisation to the representatives of Travel Foundation. Our cooperation within the framework of the five year memorandum of cooperation indicates our common interest for a sustainable development not only for the benefit of tourists visiting Cyprus but also for the local population. I look forward to the results of all the projects under implementation for Cyprus as a tourist destination and I wish you every success in future plans of your organization.

Οι παραλίες αποτελούν το κύριο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού. Δεν είναι τυχαίο που 57 παραλίες της Κύπρου πληρούν τα κριτήρια του ευρωπαϊκού προγράμματος Γαλάζιες Σημαίες και συγκαταλέγονται στις πιο ελκυστικές παραλίες της μεσογείου.

Η σημασία που δίνεται στην ποιότητα των παραλιών αντικατοπτρίζεται και μέσα από την εφαρμογή του ειδικού προγράμματος ‘’ Πράσινες παραλίες ‘’ στα πλαίσια του μνημονίου συνεργασίας με το Travel Foundation τα αποτελέσματα του οποίου παρουσιάζουμε σήμερα.

Θα ήθελα να επικροτήσω το ενδιαφέρον που υπήρξε σε τοπικό επίπεδο για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Αυτό μαρτυρεί την έγνοια και την συναίσθηση ευθύνης των τοπικών αρχών για την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος που προσφέρουν στους επισκέπτες.

Το εγχειρίδιο που παράχθηκε στα πλαίσια του έργου που θα έχετε την ευκαιρία σήμερα να εξασφαλίσετε, αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την επέκταση εφαρμογής του προγράμματος και στις υπόλοιπες παραλίες της Κύπρου σταδιακά.

Η πιλοτική υλοποίηση του έργου σε δύο από τις πιο δημοφιλείς παραλίες στην Κύπρο, αυτές του Fig Tree bay και του Νissi Beach μας χαροποιεί ιδιαίτερα και δίνει την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε τα αποτελέσματα σε μεγάλο αριθμό τουριστών. Οι δήμαρχοι Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου είναι άξιοι συγχαρητηρίων όπως και όλοι οι φορείς που συνεργάστηκαν στην πιλοτική αυτή εφαρμογή. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στο ξενοδοχείο Nissi Beach για την ουσιαστική συμβολή του στην υλοποίηση του έργου.

Στα πλαίσια του μνημονίου συνεργασίας με το Travel Foundation υλοποιούνται και δύο άλλες δράσεις που αφορούν την ξενοδοχειακή βιομηχανία. Η πρώτη επικεντρώνεται στην ετοιμασία κριτηρίων αειφορίας ενώ η δεύτερη και στο θέμα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Κλείνοντας τον σύντομο χαιρετισμό μου θα ήθελα να εξάρω το ρόλο του Travel Foundation και του CSTI (Cyprus Sustainable Tourism Initiative) στην υλοποίηση των σημαντικών αυτών έργων. Ευχαριστώ επίσης την εταιρεία που ανέλαβε την υλοποίηση της σχετικής μελέτης και τους συνεργάτες μου στον ΚΟΤ. Ιδιαίτερες ευχαριστίες αξίζουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και σε όλους εσάς για την παρουσία σας

Ο ΚΟΤ δεσμεύεται να σας τηρεί ενήμερους για όλες τις δράσεις και έργα που υλοποιεί ώστε ο πράσινος τουρισμός να μην μείνει εξαγγελία αλλά για γίνει πράξη στον τόπο μας.

Share page

© 2024 The Cyprus Sustainable Tourism Initiative (CSTI). All rights reserved. Designed and Developed by mmVirtual