Ακτή Ολυμπίων: Οι Πράσινες Παραλίες έκαναν τη διαφορά…

June 04, 2015

«Danala» και «Cosmo»
Μόνο θετικές εντυπώσεις μπορεί να αποκομίσει όποιος επιλέξει για τα καλοκαιρινά μπάνια του τις δύο «ολοκαίνουργιες» πράσινες παραλίες της Λεμεσού, κατά μήκος της Ακτής Ολυμπίων, ανατολικά του Εναερίου και μπροστά από τα Olympic Residences (δίδυμους πύργους).

Cosmos-Beach

Οι παραλίες «Danala» και «Cosmo» δεν είναι σαν τις υπόλοιπες και αυτό το αντιλαμβάνεσαι από τη πρώτη κιόλας στιγμή που θα πατήσεις το πόδι σου εκεί και θα αναζητήσεις κρεβατάκι για να αράξεις. Πέρα από το εξωτικό décor με τις εντυπωσιακές ομπρέλες και τα καθαρά νερά, ο επισκέπτης έχει όλα τα κομφόρ. Διαθέσιμα ντους, αποδυτήρια και αποχωρητήρια, ξύλινοι διάδρομοι για προστασία από την καυτή άμμο, άνετα κρεβατάκια, ορισμένα και διπλά για τους ερωτευμένους! Επίσης παρέχεται δωρεάν wifi και safeboxes για προστασία των προσωπικών αντικειμένων σας για ανέμελα μπάνια, ενώ για όσους έρχονται με το ποδήλατο τους, ξύλινο ποδηλατοστάσιο με κλειδωνιά. Και άμα πεινάσετε ή διψάσετε δεν θα σας λείψει τίποτα. Στα είδη προς πώληση περιλαμβάνονται φρούτα, κρύα σάντουιτς, αναψυκτικά, καφέδες, χυμοί, μπύρες, κρέμα καραμελέ και άλλα γλυκά αλλά και delivery από κοντινά σημεία.

Αυτό όμως που σε ξαφνιάζει ευχάριστα είναι η εξυπηρέτηση των διαχειριστών και η ευγένεια με την οποία σε υποδέχονται. Την εμφανή διαφορά σε σχέση με άλλες παραλίες εντόπισε και ο κόσμος ο οποίος έρχεται και ξανάρχεται. «Είναι μια από τις καλύτερες παραλίες της Λεμεσού και οι άνθρωποι εδώ είναι πολύ ευγενικοί μαζί μας. Υπάρχει μια καλαισθησία επίσης που δεν την βρίσκεις αλλού, όπως οι ομπρέλες για παράδειγμα που είναι από ξύλο, δεν είναι πλαστικές», ανέφερε στη «Φ» η Άντρη Ιωάννου η οποία έπλενε εκείνη την ώρα τα πόδια της με νερό που της έφερε το προσω- πικό της παραλίας.

Μαζί της συμφώνησε και ο Ανδρέας Γεωργίου, «είναι διαφορετικά, πιο όμορφα και οι διαχειριστές της παραλίας είναι άνθρωποι που σέβονται τον λουόμενο και γενικότερα νοιάζονται για το τόπο τους». Τον ενθουσιασμό στα πρόσωπα των λουόμενων αντικρύζουν καθημερινά και οι ναυαγοσώστες που βλέπουν ότι από τότε που άλλαξαν όψεις οι παραλίες η κίνηση αυξήθηκε και υπάρχει ευπρεπισμός.

Οι δύο παραλίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Πράσινες Κυπριακές Παραλίες» το οποίο εφαρμόζει ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, ο Τουριστικός Οργανισμός Ηνωμένου Βασιλείου και ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αειφόρου Ανάπτυξης. Η αναδιαμόρφωση των δύο παραλιών σε πράσινες περιελάμβανε την προσθήκη σταχτοδοχείων για τα αποτσίγαρα, τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης απορριμμάτων, δεντροφύτευση κυπριακών φυτών με ειδική σήμανση για την ονομασία και χαρακτηριστικά τους, προσθήκη σταχτοδοχείων και φυσικά οικολογική επίπλωση. Στις παραλίες γίνεται καθημερινά μέτρηση της ποιότητας της θάλασσας και ενημέρωση του κόσμου και καθημερινή καθαριότητα της άμμου.

Οικολογικά κριτήρια εντός και εκτός θάλασσας

Μιλώντας στην «Φ», η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, εξήγησε ότι η πράσινη παραλία, «διαθέτει κριτήρια που διαχωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες, οι οποίες αφορούν την ποιότητα του θαλάσσιου νερού και της άμμου, τις οικολογικές διευκολύνσεις και τα οικολογικά μέσα μεταφοράς, τη μηδαμινή ηχορύπανση, την προσφορά τοπικών εδεσμάτων και ποτών, την επίπλωση της παραλίας, τη φύτευση της, την περιβαλλοντική ενημέρωση, καθώς και τις οικολογικές σημάνσεις».

Η κ. Παναγιώτου επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας περισσότερων πράσινων παραλιών στην Κύπρο που να ανταποκρίνονται στις ψηλές απαιτήσεις των ντόπιων και ξένων επισκεπτών και παράλληλα να διατηρούνται καθαρές.

Share page

© 2024 The Cyprus Sustainable Tourism Initiative (CSTI). All rights reserved. Designed and Developed by mmVirtual