Δελτίο Τύπου 29/06/2020 – Αυξημένη ευαισθητοποίηση σε θέματα Aειφόρου Τουρισμού

June 29, 2020

Σε παγκύπρια έρευνα που πραγματοποιήθηκε για τον τηλεοπτικό σταθμό Sigma και διεξάχθηκε από το IMR – Insights Market Research/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, σε συνεργασία με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αειφόρου Τουρισμού (CSTI), με θέμα  την «Επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας στην μετά COVID-19 εποχή», καταγράφεται η αυξημένη ευαισθητοποίηση του Κύπριου ταξιδιώτη/καταναλωτή  σε θέματα αειφορίας.  Η έρευνα έγινε με την  υποστήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει τους σχεδιασμούς των περισσοτέρων Κύπριων για τις φετινές διακοπές. Ποσοστό 53%  από δείγμα 1000  ερωτηθέντων  είχαν σχεδιάσει διακοπές  σε χώρες του εξωτερικού , ενώ τώρα θα παραμείνουν στην Κύπρο με το ενδιαφέρον των Κυπριών για τα ορεινά θέρετρα να έχει αυξηθεί.

Ως τουρίστες/επισκέπτες, οι Κύπριοι, σε ποσοστό 86% δήλωσαν ότι προσπαθούν με τη στάση τους να προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον κατά τις επισκέψεις τους, ενώ το 70% δήλωσε ότι ενημερώνετε για τις ομορφιές και τα αξιοθέατα της χώρας μας.  Σημαντικό  είναι το ποσοστό που ενημερώνεται για τις αρνητικές συνέπειες του τουρισμού στο περιβάλλον όπως επίσης και το ποσοστό που  υποστηρίζει τις τοπικές επιχειρήσεις/προϊόντα στις εγχώριες επισκέψεις τους και θα προτιμήσει να επισκεφθεί χώρους που προωθούν την τοπική κουλτούρα και τον πολιτισμό. 

Πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι αναγνωρίζουν τον εγχώριο τουρισμό ως ένα είδος αειφόρου τουρισμού, ενώ σε αρκετά μεγάλο βαθμό ο παράγοντας της αειφορίας αποτελεί κριτήριο επιλογής σε σχέση  με τον χώρο που θα επιλέξουν για τις διακοπές τους οι περισσότεροι καταναλωτές.

Η έννοια και η σημασία της  αειφόρου ανάπτυξης αγκαλιάζεται από τον Κύπριο ταξιδιώτη όπου πλέον ενημερώνεται και δεν μένει αμέτοχος σε θέματα όπως η  ρύπανση από πλαστικά μιας χρήσης. Μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων  σκοπεύει να μην  χρησιμοποιεί στις εξορμήσεις του πλαστικά μιας χρήσης.  Η εξαιρετική προσπάθεια που γίνετε  από  τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αειφόρου Τουρισμού(CSTI) για τη μείωση  πλαστικών μιας χρήσης στην τουριστική βιομηχανία έχει θετικά αποτελέσματα.

Το νησί μας οδεύει προς την σωστή κατεύθυνση αφού διαφαίνεται από την έρευνα  ότι ο όρος “Αειφόρος Τουρισμός” είναι πλέον  αρκετά διαδεδομένος. Υπάρχουν όμως περιθώρια βελτίωσης   όσον αφορά την εφαρμογή  του στη πράξη και προς αυτή την κατεύθυνση ο Κυπριακός Σύνδεσμος  Αειφόρου Τουρισμού (CSTI) εντείνει τις προσπάθειες του.

Η  πανδημία έχει αναδείξει  ότι είναι πλέον μονόδρομος η αειφόρος τουριστική ανάπτυξη   και χρειάζεται  συστηματική  ενημέρωση και την συνολική εμπλοκή όλων μας για να το επιτύχουμε.   Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κρίση του Covid-19 ως  μία  ευκαιρία της Κύπρου να γίνει ο Αειφόρος Προορισμός της Μεσογείου  προσφέροντας  μοναδικές  αυθεντικές εμπειρίες.  

Αναλυτικότερα τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ

Aς ενώσουμε τις δυνάμεις μας στην προσπάθεια επανεκκίνησης του τουρισμού με πιο υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο!

Σχετικά με το CSTI: Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αειφόρου Τουρισμού (CSTI) είναι ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε το 2006. Το CSTI στοχεύει στην ανάπτυξη μιας βιώσιμης προσέγγισης του τουρισμού στην Κύπρο.

 

Share page

© 2024 The Cyprus Sustainable Tourism Initiative (CSTI). All rights reserved. Designed and Developed by mmVirtual