Plastic Waste Free Islands PWFI Press Release

February 22, 2022

CYV_0341
CYV_0372
CYV_0196
CYV_0525
CYV_0090
CYV_0072
CYV_0067
IMG_6841
previous arrow
next arrow

 

H ανάγκη για συλλογικές δράσεις με στόχο την αντιμετώπιση της ρύπανσης από πλαστικά στη Μεσόγειο διαφάνηκε από την τελική εκδήλωση του προγράμματος Plastic Waste Free Islands Med

 230.000 τόνοι πλαστικού καταλήγουν στη Μεσόγειο σύμφωνά με στατιστικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν στην τελική εκδήλωση του μεσογειακού προγράμματος Plastic Waste Free Islands Med (PWFI). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αειφόρου Τουρισμού (CSTI), την International Union for Conservation of Nature (IUCN) και το Together Cyprus στη Λευκωσία.

 Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Τουρισμού, η Διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) καθώς και Ανώτεροι Λειτουργοί του Τμήματος Περιβάλλοντος, και του Υφυπουργείου Τουρισμού, οι Πρόεδροι των ΠΑΣΥΔΙΞΕ και ΠΑΣΙΚΑ, μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, εκπρόσωποι της Τουριστικής Βιομηχανίας και πέραν των 70 προσκεκλημένων.  Στους συμμετέχοντες δόθηκαν σουβέρ κατασκευασμένα από πλαστικά καπάκια μπουκαλιών, ένα από τα κυριότερα είδη απορριμμάτων στις παραλίες μας.

 Ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος αναγνώρισε ότι: «Ο τουρισμός ευθύνεται σήμερα για το 11% των συνολικών απορριμμάτων στην Κύπρο και δεσμεύτηκε ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα για τη μείωση αυτού του ποσοστού», ενώ ο Πρόεδρος του CSTI Φίλιππος Δρουσιώτης παρουσίασε τις δράσεις του Συνδέσμου που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στην Κύπρο για τη μείωση του πλαστικού.

 Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι επιτόπιες εργασίες που διεξήχθησαν τα τελευταία τρία χρόνια από την Lynn Sorrentino των κεντρικών γραφείων της IUCN. Ο Leander Raes των γραφείων της IUCN στην Washington D.C.  εξήγησε τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικό όπως το κόστος που προκαλείται από τον χαμένο τουρισμό λόγω των μολυσμένων από πλαστικό παραλίων και θαλασσών. Η κα Mercedes Muñoz Cañas, Nature Conservation and Food System Programme Manager της IUCN Med, παρουσίασε τα αποτελέσματα του PWFI Med και μοιράστηκε πληροφορίες για το Σχέδιο δράσης για τη Κύπρο με στόχο την αντιμετώπιση της Πλαστικής Ρύπανσης και λεπτομέρειες για τους τύπους πλαστικής ρύπανσης που επηρεάζουν το νησί.

 Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης αναπτυχθήκαν οι διάφορες προεκτάσεις και η πολυπλοκότητα του ζητήματος της πλαστικής ρύπανσης αλλά και οι επικείμενες δράσεις σε εθνικό και τοπικό επίπεδο για αντιμετώπιση των προβλημάτων διαχείρισης απορριμμάτων καθώς οι πρωτοβουλίες της τουριστικής βιομηχανίας για επίλυση του ζητήματος. Συμμετέχοντες στη συζήτηση ήταν η Διευθύντρια του ΤΑΘΕ Μαρίνα Αργυρού, η Ανώτερη Λειτουργός του Τμήματος Περιβάλλοντος Έλενα Στυλιανοπούλου, η Πόπη Τάντα, Γενική Διευθύντρια Πωλήσεων και Marketing της Louis Hotels, ο Φίλιππος Δρουσιώτης, Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού και η Mercedes Muñoz Cañas εκπρόσωπος της IUCN Med με συντονίστρια την ραδιοφωνική παραγωγό Σάσκια Κωνσταντίνου.

 Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία του συγκροτήματος Tat-Tnabar, το οποίο χρησιμοποιεί μουσικά όργανα από ανακυκλωμένα υλικά και την παρουσίαση της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Πλαστική Ρύπανση – μια ακόμα απειλή για τις ομορφιές των ακτών και της θάλασσας & βασικός παράγοντας καταστροφής του περιβάλλοντος», του Έργου ‘Keep Our Sand and Sea Plastic Free’. Παρουσιάστηκαν επίσης έργα  τέχνης από πλαστικά απορρίμματα του Αbdul Gany Bande και της ομάδας Love, Light and Hope.  

21 Φεβρουαρίου 2022

Σημειώσεις για συντάκτες:

 

 Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με Δέσποινα Πρίγκη, Συντονίστρια Έργου: pmgr@csti-cyprus.org

 Ο στόχος του προγράμματος Plastic Waste Free Islands Mediterranean (PWFI) είναι να προωθήσει την ατζέντα της κυκλικής οικονομίας και να μειώσει την παραγωγή και διαρροή πλαστικών απορριμμάτων από τα νησιά. Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε το 2019 από την IUCN-Med με την υποστήριξη του Ιδρύματος Didier and Martine Primat ως μέρος του παγκόσμιου προγράμματος «Close the plastic tap» της IUCN. O Κυπριακός Σύνδεσμος Αειφόρου Τουρισμού (CSTI) και το Together Cyprus είναι υπεύθυνοι για το συντονισμό του Έργου στην Κύπρο.

 Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αειφόρου Τουρισμού (CSTI), που ηγείται πρωτοβουλιών και δράσεων για την αειφόρα ανάπτυξη στον τουρισμό από το 2006,  δεσμεύεται για την προστασία του περιβάλλοντος. Ο CSTI θα συνεχίσει τις προσπάθειες  του με σκοπό την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του κοινού με στόχο τη μείωση της ρύπανσης των θαλασσών και των ποταμών μας.

 Μέσα στα πλαίσια της τελικής εκδήλωση του PWFI  πραγματοποιήθηκε επίσης εκστρατεία καθαριότητας στο Πεδιαίο Ποταμό από το CSTI σε συνεργασία με το Together Cyprus, EΤΑΠ Λευκωσίας και την EuroCy Innovations. Κατά τη διάρκεια της οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος στο παιχνίδι EcoLOG, μέσω άτυπης βιωματικής εκπαίδευσης οικολογικά υπεύθυνων πολιτών. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν μουσική που παράχθηκε από τα δέντρα. Αποτέλεσμα της εκστρατείας ήταν η συλλογή σημαντικού όγκου απορριμμάτων για τα οποία έγινε διαχείριση από την Green Dot Κύπρου και τον Δήμο Λευκωσίας.

 
Share page

© 2024 The Cyprus Sustainable Tourism Initiative (CSTI). All rights reserved. Designed and Developed by mmVirtual