Η 1η «Παραλία Χωρίς Πλαστικά» στην Κοινότητα Βορόκληνης, άλλο ένα στολίδι για τη Λάρνακα!

March 27, 2023

Η 1η «Παραλία Χωρίς Πλαστικά» στην Κοινότητα Βορόκληνης,  

άλλο ένα στολίδι για τη Λάρνακα! 

Η παραλία Γιαννάδες της Κοινότητας Βορόκληνης έχει πλέον άλλον ένα λόγο να ξεχωρίζει. Πέραν από δανειστική βιβλιοθήκη που διαθέτει για τους επισκέπτες της παραλίας, έχει και ψύκτη νερού, σημείο καπνιστών και άλλες δράσεις που στοχεύουν στην μείωση της πλαστικής ρύπανσης. Οι δράσεις υλοποιήθηκαν με στόχο η παραλία Γιαννάδες να γίνει η 1η «Παραλία Χωρίς Πλαστικά» της Λάρνακας.  

Στην παραλία ο επισκέπτης μπορεί να έχει πρόσβαση σε δωρεάν, παγωμένο και φιλτραρισμένο νερό, χωρίς την περιττή χρήση πλαστικών μπουκαλιών ή πλαστικών ποτηριών. Το εξαιρετικής ποιότητας νερό το οφείλουμε στην αξιοπιστία των φίλτρων νερού της εταιρείας Aquacrystal, όπου πρόσφερε και δωρεάν τον ψύκτη και την εγκατάσταση του. Το Έργο “Keep our Sand and Sea Plastic Free” εκτιμά ιδιαίτερα την δωρεάν της εταιρείας και τονίζει πόσα πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν όταν έχουν την έμπρακτη στήριξη των εταιρειών με στόχο το κοινό καλό.  

Τα αποτσίγαρα είναι το κυριότερο απόρριμμα που συλλέγεται από τις θάλασσες σε παγκόσμιο επίπεδο, περιέχει πλαστικό και είναι τοξικό για το περιβάλλον, έτσι η ανάληψη δράσης για την μείωση των αποτσίγαρων είναι μονόδρομος. Στην παραλία Γιαννάδες, οργανώθηκε σημείο καπνιστών, και προτρέπονται οι καπνιστές να το χρησιμοποιούν. Το Έργο “Keep our Sand and Sea Plastic Free” δεν ενθαρρύνει το κάπνισμα, όμως τονίζει την ανάγκη τα αποτσίγαρα να μην καταλήγουν στις θάλασσες.  

Οι μαθητές του Γυμνασίου Αθιένου μαζί με τον καθηγητή τους Βαγγέλη Ευαγγέλου ξεχώρισαν για ακόμη μια φορά με το εντυπωσιακό έργο τέχνης που δημιούργησαν. Το επιβλητικό έργο είναι φτιαγμένο από 300 πλαστικά μπουκάλια και απεικονίζει τα φλαμίνγκο στην Αλυκή Λάρνακας, σήμα κατατεθέν για τη Λάρνακα.  

Τέλος, στην παραλία έχουν αναρτηθεί ενημερωτικές πινακίδες με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για να συμβάλει με τις δράσεις του στην μείωση του φλέγον ζητήματος της πλαστικής ρύπανσης.  

Η ιδέα της «Παραλίας Χωρίς Πλαστικά» είναι μια πρωτοβουλία του Έργου “Keep our Sand and Sea Plastic Free” όπου ενθαρρύνει και διευκολύνει τους επισκέπτες της παραλίας να αποφεύγουν τη χρήση του πλαστικού μιας χρήσης, ώστε να μειωθεί η πλαστική ρύπανση, κυρίως στις θάλασσές μας. 

 

Λάρνακα, 27 Μαρτίου 2023      

 Σημειώσεις για συντάκτες: 

Επικοινωνία με Παναγιώτα Κουτσόφτα, Διευθύντρια Έργου: 

p.koutsofta@sandseaplasticfree.org  99-905369 

Σχετικά με το TUI Care Foundation 

Αξιοποιώντας τις δυνατότητες του τουρισμού για καλό, η TUI Care Foundation υποστηρίζει πρωτοβουλίες έργων και συνεργασίες, που δημιουργούν καινούργιες ευκαιρίες για τη νέα γενιά και συμβάλουν στην ευημερία των τοπικών κοινοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνδέοντας τους τουρίστες με καλές πρακτικές, το TUI Care Foundation ενθαρρύνει πρωτοβουλίες εκπαίδευσης και κατάρτισης για να ανοίξουν νέες ευκαιρίες και προοπτικές για τους νέους, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στους προορισμούς διακοπών και βιώσιμα μέσα διαβίωσης όπου οι τοπικές κοινότητες μπορούν να επωφεληθούν περισσότερο από τον τουρισμό. Το TUI Care Foundation εργάζεται παγκοσμίως και δρα τοπικά – βασίζεται σε ισχυρές συνεργασίες με τοπικούς και διεθνείς οργανισμούς για τη δημιουργία σημαντικών και μακροχρόνιων οφελών. Το φιλανθρωπικό Ίδρυμα εκτιμά τη διαφάνεια και την αποδοτική χρήση των πόρων. Ως εκ τούτου, το 100% των δωρεών πηγαίνει σε προγράμματα στους προορισμούς με όλο το διοικητικό κόστος για το Ίδρυμα να καλύπτεται από την TUI. Το ΤUI Care Foundation δημιουργήθηκε από την TUI, την μεγαλύτερη παγκόσμια τουριστική επιχείρηση, και εδρεύει στην Ολλανδία.  

https://www.tuicarefoundation.com/ 

Σχετικά με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αειφόρου Τουρισμού (CSTI) 

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αειφόρου Τουρισμού (CSTI) είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός, o οποίος ιδρύθηκε το 2006, ακολουθώντας ένα 2ετές πρόγραμμα του Travel Foundation UK. Ο στόχος του CSTI είναι να προωθήσει την ανάπτυξη βιώσιμης προσέγγισης του τουρισμού στην Κύπρο μέσω της διατήρησης και προστασίας του περιβάλλοντος, της συνετής χρήσης των φυσικών πόρων και της βελτίωσης των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών των περιθωριοποιημένων αγροτικών κοινοτήτων της Κύπρου. Το CSTI φιλοδοξεί να προωθήσει την αειφόρο ανάπτυξη στην τουριστική βιομηχανία προς όφελος του κοινού μέσω της έρευνας και της εκπαίδευσης του κοινού και της τουριστικής βιομηχανίας στα εξής:  

  • τη διατήρηση και την προστασία του περιβάλλοντος και τη συνετή χρήση των φυσικών πόρων
  • τη μείωση του αντίκτυπου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ως αποτέλεσμα όλων των δραστηριοτήτων μας που σχετίζονται με τον τουρισμό. 
  • τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις κοινωνικές και οικονομικά μειονεκτικές κοινότητες λόγω του τουρισμού · 
  • την προώθηση βιώσιμων μέσων για την επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης και αναγέννησης. 

Αποστολή μας είναι να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού στην Κύπρο που να προστατεύει το περιβάλλον, να στηρίζει την τοπική οικονομία και να προάγει τον τοπικό πολιτισμό. 

 http://csticyprus.org/  

 

Share page

© 2024 The Cyprus Sustainable Tourism Initiative (CSTI). All rights reserved. Designed and Developed by mmVirtual