ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ « ΕΙΝΑΙ Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ;» 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023, 09.30 -14.00

October 13, 2023

Το Υφυπουργείο Τουρισμού και ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αειφόρου Τουρισμού διοργανώνουν το Παγκύπριο Συνέδριο με τίτλο: « Είναι η κλιματική αλλαγή απειλή για τον τουρισμό;», που θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στις 19 Οκτωβρίου 2023. To Συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό.
Εισηγητές στο Συνέδριο θα είναι ειδικοί από την Κύπρο και το εξωτερικό, με σημαντικό ερευνητικό έργο και εμπειρία στο σύνθετο θέμα της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, που περιλαμβάνει και την τουριστική βιομηχανία.
Το Συνέδριο απευθύνεται στους φορείς της τουριστικής βιομηχανίας με στόχο την ευαισθητοποίησή τους αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, που προκαλεί πλέον ριζικές αλλαγές και στο μοντέλο του τουρισμού, καθώς και τους κρατικούς φορείς που χειρίζονται θέματα αειφορίας και κλιματικής αλλαγής. Η αξιοποίηση της εμπειρίας που έχει αποκτηθεί μέσα από ερευνητικά προγράμματα και πρακτικές, που εφαρμόζονται διεθνώς, θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη δράσεων από τους επιχειρηματίες στον τουριστικό τομέα για μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Το Συνέδριο θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα για ανταλλαγή ιδεών και ανάπτυξη συνεργιών με συγκεκριμένους στόχους.
Η Διευθύντρια Αειφορίας της TUI, ενός κολοσσού στον τομέα του τουρισμού, θα παρουσιάσει την αντίδραση της TUI στην κλιματική αλλαγή, ώστε η βιομηχανία να αντιληφθεί τα νέα δεδομένα και απαιτήσεις, που δημιουργούνται για τα ταξίδια σε ένα τουριστικό μοντέλο, που αλλάζει ριζικά.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη Διακήρυξη της Γλασκόβης για την κλιματική αλλαγή από την εκπρόσωπο του Travel Foundation με 20 χρόνια δράσης στην υλοποίηση έργων για διασφάλιση της αειφορίας στον Τουρισμό.
Το Συνέδριο δεν θα μπορούσε να επιτύχει τους στόχους του χωρίς την παρουσίαση από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς του πολυδιάστατου Σχεδίου Δράσης της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Το Σχέδιο αυτό είναι απαραίτητο για να στηρίξει τη τουριστική βιομηχανία με το σχεδιασμό και υλοποίηση συγκεκριμένων έργων και δράσεων.
Το Συνέδριο θα ολοκληρωθεί με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην οποία θα συμμετέχουν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεωργίας και Περιβάλλοντος, ο Υφυπουργός Τουρισμού, η Επίτροπος Περιβάλλοντος, οι Πρόεδροι των Συνδέσμων Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ και ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού. Την συζήτηση θα συντονίζει η Δρ. Φοίβη Κουντούρη, Καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πολυτεχνείο Δανίας.

Share page

© 2024 The Cyprus Sustainable Tourism Initiative (CSTI). All rights reserved. Designed and Developed by mmVirtual