Δελτίο Τύπου: Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης «ταξίδεψαν» στα Λεύκαρα

April 05, 2024

Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης ήταν το επίκεντρο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στα Λεύκαρα από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αειφόρου Τουρισμού (CSTI). Μια εκδήλωση γεμάτη δημιουργικότητα, πολιτισμό και τέχνες που επέδειξε στην πράξη πως όταν αξιοποιηθούν στον τουριστικό τομέα μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη και των 17 Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) των Ηνωμένων Εθνών. Οι ΣΒΑ, εκφράζουν τις σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις, σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούν αποτελεσματικά όλες οι χώρες στα παγκόσμια προβλήματα.

Η Υφυπουργός Πολιτισμού, Δρ. Βασιλική Κασσιανίδου μεταξύ άλλων δήλωσε: «Η ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των Υφυπουργείων Τουρισμού και Πολιτισμού οδήγησε σε σημαντικές συνέργειες, ειδικά στην προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά προωθεί την Κύπρο ως έναν ελκυστικό προορισμό διακοπών παγκοσμίως. Ωστόσο, καθώς υποστηρίζουμε τους πολιτιστικά ευαίσθητους προορισμούς, η δέσμευσή μας για τη βιωσιμότητα παραμένει ακλόνητη. Αυτή η δέσμευση περιλαμβάνει την προτεραιότητα της υπεύθυνης συμπεριφοράς και τη διατήρηση των πολιτιστικών και περιβαλλοντικών μας πόρων, εξασφαλίζοντας ότι παραμένουν ακέραιοι για τις μελλοντικές γενιές να εκτιμήσουν και να απολαύσουν.»

Η κα Έλενα Τανού, Πρόεδρος της Φοινικικής Διαδρομής από το Συμβούλιο της Ευρώπης, παρουσίασε τη Φοινικική Διαδρομή σε σχέση με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, ενώ η κα Μαρία Αβερκίου από το Δίκτυο Κυπριακής Μόδας ενθουσίασε με την συσχέτιση του Ακτιβισμού μέσω της Δημιουργικότητας. Η καθηγήτρια Αγγελική Κοκκινάκη από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας μίλησε για την εκστρατεία διαφώτισης σχετικά με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Κύπρο και όχι μόνο. Ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού (CSTI), Φίλιππος Δρουσιώτης, παρουσίασε πώς το CSTI, κατά τη διάρκεια της 18χρονης ιστορίας του, χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα, την τέχνη και τον πολιτισμό για να υπερασπιστεί τον βιώσιμο τουρισμό και να συμβάλει στην υλοποίηση των 17 ΣΒΑ. Η συμμετοχή όλων των συνεργατών μας, υπογραμμίζει τη συλλογική μας δέσμευση για τους στόχους αυτούς, τονίζοντας τη σημασία της δημιουργίας συνεργασιών (ΣΒΑ17) για όλους τους υπόλοιπους 16 ΣΒΑ.  

Μια ιδιαίτερη χροιά στην εκδήλωση έδωσαν οι εκθέτες που επέδειξαν ευφάνταστες δημιουργίες με γυαλί, ξύλο, ανακυκλώσιμα υλικά και πολλά άλλα. Επίσης, κάθε λογής βιολογικά προϊόντα πρωταγωνιστούσαν στην εκδήλωση.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Έργου “Ας δημιουργήσουμε μια κληρονομιά των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης – SDGCultheritage”, ένα Έργο του Προγράμματος Δημιουργικής Ευρώπης, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην παρουσία των εταίρων από την Ιταλία, την Ισπανία, την Πολωνία και την Ελλάδα.

Στόχος του προγράμματος “Let’s create an SDGs heritage – SDG Cultheritage” είναι να χρησιμοποιήσουμε τη δημιουργικότητα, την τέχνη και τον πολιτισμό για να ευθυγραμμίσουμε τη στρατηγική και τις δραστηριότητές μας με την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα (Ατζέντα 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη) και στην περίπτωση του CSTI στον τομέα του τουρισμού. Επιπρόσθετα επιδιώκουμε η Τέχνη και ο Πολιτισμός – στον τομέα μας, που είναι ο τουρισμός – να συμβάλλουν στη επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Περισσότερες πληροφορίες για το Έργο: https://csti-cyprus.org/project-sdgcultheritage-crea-cult-2022-coop-1/

Share page

© 2024 The Cyprus Sustainable Tourism Initiative (CSTI). All rights reserved. Designed and Developed by mmVirtual