Δραστηριότητες του CSTI για το έτος 2017

February 10, 2017

Δελτίο Τύπου
Δραστηριότητες του CSTI για το έτος 2017

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κήρυξε το 2017 ως ‘Διεθνές Έτος Αειφόρου Τουριστικής Ανάπτυξης (International Year of Sustainable Tourism for Development), υπενθυμίζοντας τη δυναμική του τουρισμού για την προώθηση της Διεθνούς Ατζέντας για την Αειφόρο Ανάπτυξη και των 17 Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης (SDGs). Οι τρεις στόχοι που σχετίζονται άμεσα με τον τουρισμό είναι οι ακόλουθοι:

  • Στόχος 8 – Αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη
  • Στόχος 12 – Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή
  • Στόχος 14 – Ζωή κάτω από το νερό

Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία για την προώθηση του αειφόρου τουρισμού, που θα μπορεί να αξιοποιήσει την τεράστια δυναμική του όσον αφορά την οικονομική ευημερία, την κοινωνική ένταξη, την ειρήνη, καθώς και την περιβαλλοντική διαφύλαξη.

Με αφορμή της κήρυξης του 2017 ως Διεθνές Έτος Αειφόρου Τουριστικής Ανάπτυξης, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αειφόρου Τουρισμού (CSTI) στοχεύει στην προώθηση του αειφόρου τουρισμού στην Κύπρο μέσω των δραστηριοτήτων και συνεργασιών του που θα λάβουν μέρος το 2017.

Ανάμεσα στις δράσεις του CSTI περιλαμβάνονται:

  1. Απρίλιος 2017: Το CSTI σε συνεργασία με τη Μονάδα Ανάπτυξης και Κατάρτισης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας θα διοργανώσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ξενοδοχειακή βιομηχανία της Κύπρου με θέμα την Διαχείριση των αποβλήτων (‘Waste Management Training Programme’). Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα λάβει χώρα τον Απρίλιο 2017 στη Λεμεσό.
  2. Απρίλιος 2017: Το CSTI συνεργάζεται στενά με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο με στόχο να συνδιοργανώσουν εκδήλωση στην Αγία Νάπα με θέμα ‘Πράσινες Παραλίες’ (Greening Cyprus Beaches).
  3. Ιούνιος 2017: Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) θα πραγματοποιηθεί και φέτος αρχές Ιουνίου με τον ετήσιο καθαρισμό της παραλίας Nissi στην Αγία Νάπα.
  4. Οκτώβριος 2017: Η Ετήσια Γενική Συνέλευση του CSTI θα πραγματοποιηθεί φέτος στην πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, την Πάφο. Περισσότερες πληροφορίες για την Ετήσια Γενική Συνέλευση θα ανακοινωθούν αργότερα.

Συνεργασίες του Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού για το έτος 2017:

  1. Συνεργασία με την ‘Hypermedia Interactive Services Ltd’: Εγκαινιάζουμε την συνεργασία με την εταιρία Hypermedia Interactive Services Ltd για την προώθηση του πρωτοποριακού σε παγκόσμιο επίπεδο προγράμματος ηλεκτρονικής μάθησης με θέμα «Κατάρτιση στις αειφόρες πρακτικές στην τουριστική/ξενοδοχειακή βιομηχανία». Στόχος των προγραμμάτων κατάρτισης είναι η εισαγωγή της κουλτούρας για αειφόρο ανάπτυξη στον χώρο εργασίας μέσα από τις συνιστώσες της – Οικονομικό Περιβάλλον, Φυσικό Περιβάλλον, Τοπική Κοινωνία, Νομικό και Θεσμικό πλαίσιο. Το πρόγραμμα κατάρτισης είναι ΑΜΕΣΑ διαθέσιμο για όλες τις επιχειρήσεις από τον Διαδικτυακό Τόπο sustainblelearning.eu. Συνδυάζει τις τελευταίες παγκόσμιες τάσεις και εφαρμόζει βέλτιστες πρακτικές στον τρόπο παράδοσης, που υποκινούν τη στρατηγική, την ποιότητα του περιεχομένου και το αντικείμενο του θέματος.
  2. Συνεργασία με συμβούλους επιχορήγησης Ευρωπαϊκών Έργων: Στο πλαίσιο εξερεύνησης και αξιοποίησης ευκαιριών χρηματοδότησης κυρίως από την Ευρώπη, για την υλοποίηση έργων σχετικών με το όραμα του CSTI στον τομέα τουρισμού, με χαρά ανακοινώνουμε την στρατηγική μας συνεργασία με τους συμβούλους επιχορήγησης Ευρωπαϊκών Έργων Δέσπω Κάκκουρα και Μαρία Βιλανίδου, και οι δύο με πολυετή εμπειρία στον τομέα συγγραφής προτάσεων και διαχείρισης ευρωπαϊκών έργων, με εξειδίκευση στον τομέα του τουρισμού. Μια σημαντική συνεργασία που ευελπιστούμε ότι θα ενδυναμώσει το έργο του οργανισμού μας. Η συνεργασία αυτή είναι πολύ πρόσφατη και έχουμε ήδη καταθέσει δύο σημαντικά έργα για τα οποία ευελπιστούμε θετική ανταπόκριση. Στόχος είναι η αύξηση του συνολικού μας προϋπολογισμού για να έχουμε την ευχέρεια να υλοποιήσουμε σημαντικά έργα ώστε να εδραιώσουμε περαιτέρω μια βιώσιμη προσέγγιση για τον τουρισμό στην Κύπρο, συμμετέχοντας στην οικονομική ανάπτυξη και συνάμα μειώνοντας τις αρνητικές περιβαλλοντικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις.
  3. Συνεργασία με τον TUI: Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αειφόρου Τουρισμού έχει την υποστήριξη του TUI, του μεγαλύτερου τουριστικού πράκτορα στον κόσμο. Tο 2017 θα αναπτύξουμε συνεργασία με το TUI CARE FOUNDATION για προγράμματα που σχετίζονται με τον αειφόρο τουρισμό στην Κύπρο. Τον Φεβρουάριο θα υποβληθούν αιτήσεις σε τρία προγράμματα.
  4. Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά προγράμματα: Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αειφόρου Τουρισμού είναι ‘Associated Partner’ στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ‘ALTER ECO’ (Alternative tourist strategies to enhance the local sustainable development of tourism by promoting Mediterranean Identity). Στόχος του προγράμματος είναι η προστασία και προώθηση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων της Μεσογείου, καθώς επίσης και η ανάπτυξη πολιτικών για πιο αποτελεσματική αξιοποίηση των φυσικών πόρων και της πολιτιστικής κληρονομιάς των παράκτιων περιοχών της Μεσογείου.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ όπως επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα 22252315 / 99800189 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@csti-cyprus.org


Αγαπητοί κυρίες και κύριοι,

Θα θέλαμε να σας καλωσορίσομε στο HUB NICOSIA όπου στεγάζονται τα γραφεία του συνδέσμου μας. Η παρουσία σας εδώ μας δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας να γίνει η Κύπρος μας ο αειφόρος προορισμός της Μεσογείου.

Έχουμε ολοκληρώσει με επιτυχία δέκα χρόνια προγραμμάτων και πρωτοβουλιών, 2006-2016, και είμαστε όλοι πολύ περήφανοι για τα επιτεύγματά μας.  Tο μήνυμα είναι ξεκάθαρο «η αειφορία είναι ο μόνος δρόμος διατήρησης του κυπριακού τουρισμού».  Ο «Αειφόρος Τουρισμός  –  ένα εργαλείο για την ανάπτυξη» είναι μια μεγάλη ευκαιρία και πρόκληση ταυτόχρονα για την Κύπρο για να αναπτύξει και να προωθήσει την αειφορία σε όλα τα επίπεδα.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτά τα δέκα χρόνια έχουμε συνεισφέρει σημαντικά στην εφαρμογή αειφόρων πρακτικών στον τομέα του τουρισμού.  Όλα τα προγράμματα αειφορίας  και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από το CSTI και τους συνεργάτες του, τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού και το Travel Foundation, είναι κρίσιμα για την ανάπτυξη του τουρισμού στην Κύπρο.  Είναι πιο σημαντικό από ποτέ η Κύπρος να υιοθετήσει μια βιώσιμη προσέγγιση στον τουρισμό. Ο τουρισμός είναι ίσως η μόνη βιομηχανία που βοήθησε και συνεχίζει να βοηθά την κυπριακή οικονομία να ανταπεξέλθει από την κρίση. Ο αειφόρος τουρισμός είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία του περιβάλλοντός μας, την πολιτιστική μας κληρονομιά και την προώθηση των τοπικών μας προϊόντων. Ο τουρισμός είναι η κύρια βιομηχανία, η οποία έχει προσλάβει κύπριους άνεργους, βοηθώντας  στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.

Η οικονομική κρίση έχει επιταχύνει μόνο τη διαδικασία προς την κατεύθυνση της αειφορίας και έχει οδηγήσει περισσότερους ανθρώπους στον τομέα του τουρισμού να αναζητήσουν έννοιες όπως υπεύθυνος και βιώσιμος τουρισμός. Εμείς στο CSTI εργαζόμαστε για την αειφορία από το 2006 η χρονιά που καθιερώθηκε ο οργανισμός μας

Το 2010 υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας (Cyprus Destination Partnership), με τον Κυπριακό Οργανισμό (ΚΟΤ) και το Travel Foundation, Ηνωμένου Βασίλειου (TF), με απότερο σκοπό να καθιερώσουμε ένα πρόγραμμα πρωτοβουλιών για να καταστεί η Κύπρος ηγέτης στον αειφόρο τουρισμό. Η πενταετές συνεργασία μεταξύ του ΚΟΤ, CSTI και TF, δημιούργησε καινοτόμα προγράμματα που κατέστησαν την Κύπρο πρωτοπόρο στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Προκλήσεις, επιτυχίες και χρήσιμα μαθήματα προέκυψαν από αυτή την συνεργασία. Ακόμα και αν έχει ολοκληρωθεί τέλος του 2015 η συνεργασία των τριών εταιρών, το CSTI συνεχίζει να συνεργάζεται με το Travel Foundation και ευελπιστεί στη συνέχισει της συνεργασίας με τον ΚΟΤ η και με το Υπουργείο Τουρισμού εάν και εφόσον δημιουργηθεί.

Ένα από τα προγράμματα της συνεργασίας το «Greening Cyprus Beaches», έχει αναγνωριστεί ως ‘Καλύτερη Πρακτική’ (Best practice) από το πρόγραμμα MITOMED στην Φλωρεντία, το οποίο προωθεί τώρα το εγχειρίδιο των πράσσινων παραλιών εντάσσοντας το σε ένα σχέδιο δράσης για τη βιώσιμη διαχείριση του θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού.

Για πρώτη φορά, σε παγκόσμια κλίμακα, έχουν αναπτυχθεί υποχρεωτικά πρότυπα αειφορίας από το μνημόνιο συνεργασίας (ΚΟΤ, CSTI και Travel Foundation), για την ξενοδοχειακή βιομηχανία της Κύπρου. Ο ΚΟΤ νίκησε το βραβείο Silver ως «Καλύτερος Προορισμός για Υπεύθυνο Τουρισμό» ανάμεσα σε 500 συμμετέχοντες. Το βραβείο δόθηκε στη Παγκόσμια τελετή απονομής των βραβείων ‘Υπεύθυνος Τουρισμός’, που πραγματοποιήθηκε στις 4 του Νοέμβρη 2015, στο World Travel Market. Το βραβείο είναι η αναγνώριση των συνεχιζόμενων προσπαθειών και η δέσμευση του ΚΟΤ για τη δημιουργία ενός αειφόρου τουριστικού προϊόντος, με τη συνδρομή σε μεγάλο βαθμό του Travel Foundation και του CSTI.

Η Κύπρος πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο της βιωσιμότητας και δεν υπάρχει σχέδιο Β. Πρέπει να ανταποκριθούμε «… στις ανάγκες του παρόντος χωρίς να διακυβεύεται η ικανότητα των μελλοντικών γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες».

Οι εισηγήσεις μας

Προκειμένου η Κύπρος να συνεχίσει το ταξίδι της βιωσιμότητας θα πρέπει να ενσωματώσει τον βιώσιμο τουρισμό σε εθνικό επίπεδο. Είναι σημαντικό να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των διαφόρων τομέων της βιομηχανίας και των κυβερνητικών υπηρεσιών, όπου απαιτείται ένας ηγέτης για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Έχουμε αγκαλιάσει τις προθέσεις της κυβέρνησης να δημιουργήσει μια νέα θέση για «Υφυπουργό Τουρισμού» που θα εξασφαλίσει μια τυπική δομή της βιωσιμότητας, η οποία θα ενσωματωθεί στη στρατηγική της κυβέρνησης. Επιπλέον, έχει γίνει πολύ σαφές ότι ο αειφόρος τουρισμός μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι όπως ξενοδόχοι, εστιάτορες, ταξιδιωτικοί πράκτορες και τοπικές κοινότητες.

Πιστεύουμε ότι το CSTI και οι διάφοροι φορείς πρέπει να είναι κομμάτι του αειφόρου τουρισμού. Θα πρέπει όλοι να συμβάλουν στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού. Ακόμα κι αν το CSTI συμμετέχει στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, πιστεύουμε ότι πρέπει να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο στην εκπαίδευση σχετικά με θέματα όπως η κατάλληλη συμπεριφορά που σχετίζεται με τον αειφόρο τουρισμό, η σημασία στην οικονομία του αειφόρου τουρισμού και η ανάγκη για προστασία των φυσικών μας πόρων.

Η συνέχεια …..

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κήρυξε το 2017 ως ‘Διεθνές Έτος Αειφόρου Τουριστικής Ανάπτυξης’ (International Year of Sustainable Tourism for Development), υπενθυμίζοντας τη δυναμική του τουρισμού για την προώθηση της Διεθνούς Ατζέντας για την Αειφόρο Ανάπτυξη και των 17 Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης (SDGs). Οι τρεις στόχοι που σχετίζονται άμεσα με τον τουρισμό είναι οι ακόλουθοι:

  • Στόχος 8 – Αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη
  • Στόχος 12 – Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή
  • Στόχος 14 – Ζωή κάτω από το νερό

Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία για την προώθηση του αειφόρου τουρισμού, που θα μπορεί να αξιοποιήσει την τεράστια δυναμική του όσον αφορά την οικονομική ευημερία, την κοινωνική ένταξη, την ειρήνη, καθώς και την περιβαλλοντική διαφύλαξη.

Με αφορμή της κήρυξης του 2017 ως Διεθνές Έτος Αειφόρου Τουριστικής Ανάπτυξης, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αειφόρου Τουρισμού (CSTI) στοχεύει στην προώθηση του αειφόρου τουρισμού στην Κύπρο μέσω των δραστηριοτήτων και συνεργασιών του που θα λάβουν μέρος το 2017.

Ανάμεσα στις δράσεις του CSTI περιλαμβάνονται:

  1. Απρίλιος 2017: Το CSTI σε συνεργασία με τη Μονάδα Ανάπτυξης και Κατάρτισης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας θα διοργανώσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ξενοδοχειακή βιομηχανία της Κύπρου με θέμα την Διαχείριση των αποβλήτων (‘Waste Management Training Programme’). Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα λάβει χώρα τον Απρίλιο 2017 στη Λεμεσό.
  2. Απρίλιος 2017: Το CSTI συνεργάζεται στενά με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο με στόχο να συνδιοργανώσουν εκδήλωση στην Αγία Νάπα με θέμα ‘Πράσινες Παραλίες’ (Greening Cyprus Beaches).
  3. Ιούνιος 2017: Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) θα πραγματοποιηθεί και φέτος αρχές Ιουνίου με τον ετήσιο καθαρισμό της παραλίας Nissi στην Αγία Νάπα.
  4. Οκτώβριος 2017: Η Ετήσια Γενική Συνέλευση του CSTI θα πραγματοποιηθεί φέτος στην πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, την Πάφο. Περισσότερες πληροφορίες για την Ετήσια Γενική Συνέλευση θα ανακοινωθούν αργότερα.

Συνεργασίες του Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού για το έτος 2017:

  1. Συνεργασία με την ‘Hypermedia Interactive Services Ltd’: Εγκαινιάζουμε την συνεργασία με την εταιρία Hypermedia Interactive Services Ltd για την προώθηση του πρωτοποριακού σε παγκόσμιο επίπεδο προγράμματος ηλεκτρονικής μάθησης με θέμα «Κατάρτιση στις αειφόρες πρακτικές στην τουριστική/ξενοδοχειακή βιομηχανία». Στόχος των προγραμμάτων κατάρτισης είναι η εισαγωγή της κουλτούρας για αειφόρο ανάπτυξη στον χώρο εργασίας μέσα από τις συνιστώσες της – Οικονομικό Περιβάλλον, Φυσικό Περιβάλλον, Τοπική Κοινωνία, Νομικό και

Θεσμικό πλαίσιο. Το πρόγραμμα κατάρτισης είναι ΑΜΕΣΑ διαθέσιμο για όλες τις επιχειρήσεις από τον Διαδικτυακό Τόπο www.sustainblelearning.eu. Συνδυάζει τις τελευταίες παγκόσμιες τάσεις και εφαρμόζει βέλτιστες πρακτικές στον τρόπο παράδοσης, που υποκινούν τη στρατηγική, την ποιότητα του περιεχομένου και το αντικείμενο του θέματος.

  1. Συνεργασία με συμβούλους επιχορήγησης Ευρωπαϊκών Έργων: Στο πλαίσιο εξερεύνησης και αξιοποίησης ευκαιριών χρηματοδότησης κυρίως από την Ευρώπη, για την υλοποίηση έργων σχετικών με το όραμα του CSTI στον τομέα τουρισμού, με χαρά ανακοινώνουμε την στρατηγική μας συνεργασία με τους συμβούλους επιχορήγησης Ευρωπαϊκών Έργων Δέσπω Κάκκουρα και Μαρία Βιλανίδου, και οι δύο με πολυετή εμπειρία στον τομέα συγγραφής προτάσεων και διαχείρισης ευρωπαϊκών έργων, με εξειδίκευση στον τομέα του τουρισμού. Μια σημαντική συνεργασία που ευελπιστούμε ότι θα ενδυναμώσει το έργο του οργανισμού μας. Η συνεργασία αυτή είναι πολύ πρόσφατη και έχουμε ήδη καταθέσει δύο σημαντικά έργα για τα οποία ευελπιστούμε θετική ανταπόκριση. Στόχος είναι η αύξηση του συνολικού μας προϋπολογισμού για να έχουμε την ευχέρεια να υλοποιήσουμε σημαντικά έργα ώστε να εδραιώσουμε περαιτέρω μια βιώσιμη προσέγγιση για τον τουρισμό στην Κύπρο, συμμετέχοντας στην οικονομική ανάπτυξη και συνάμα μειώνοντας τις αρνητικές περιβαλλοντικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις.
  2. Συνεργασία με τον TUI: Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αειφόρου Τουρισμού έχει την υποστήριξη του TUI, του μεγαλύτερου τουριστικού πράκτορα στον κόσμο. To 2017 θα αναπτύξουμε συνεργασία με το TUI CARE FOUNDATION για προγράμματα που σχετίζονται με τον αειφόρο τουρισμό στην Κύπρο. Τον Φεβρουάριο θα υποβληθούν αιτήσεις σε τρία προγράμματα.
  3. Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά προγράμματα: Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αειφόρου Τουρισμού είναι ‘Associated Partner’ στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ‘ALTER ECO’ (Alternative tourist strategies to enhance the local sustainable development of tourism by promoting Mediterranean Identity). Στόχος του προγράμματος είναι η προστασία και προώθηση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων της Μεσογείου, καθώς επίσης και η ανάπτυξη πολιτικών για πιο αποτελεσματική αξιοποίηση των φυσικών πόρων και της πολιτιστικής κληρονομιάς των παράκτιων περιοχών της Μεσογείου.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ όπως επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα 22252315 / 99800189 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@csti-cyprus.org

Share page

© 2024 The Cyprus Sustainable Tourism Initiative (CSTI). All rights reserved. Designed and Developed by mmVirtual