Ημερίδα για τον αειφόρο τουρισμό στην Κύπρο – Αγία Νάπα, 28 Απριλίου 2017

May 12, 2017

Ημερίδα με τίτλο «Πράσινες Παραλίες: Προϋπόθεση για τον Αειφόρο Τουρισμό στην Κύπρο», πραγματοποίησε στις 28 Απριλίου στην Αγία Νάπα το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος και ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αειφόρου Τουρισμού.
 
Σε χαιρετισμό του ο Επικεφαλής του Γραφείου ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Ανδρέας Κεττής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η επέκταση του προγράμματος και της φιλοσοφίας που διέπει τις «Πράσινες Παραλίες» θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο στους άμεσα εμπλεκόμενους ιδιώτες και στο ευρύ κοινό, περιλαμβανομένων των σχετικών φορέων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στην τουριστική βιομηχανία, τους ξένους και ειδικά τους Ευρωπαίους τουρίστες, που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Κύπρο».

Ο κ. Κεττής ευχαρίστησε όλους τους διοργανωτές της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Nissi Beach στην Αγία Νάπα «στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, όπου κυριολεκτικά κτυπά η καρδιά του κυπριακού τουρισμού. Η διοργάνωση της ημερίδας αποτελεί μια εκ των κορυφαίων φετινών δράσεων του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως ο τουρισμός αποτελεί την αδιαμφισβήτητη ατμομηχανή της κυπριακής οικονομίας».

Σημείωσε ακόμα ότι «οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι αποφάσεις που λαμβάνονται εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ευρύτερα για τα θέμα του τουρισμού στην Ευρώπη αναδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη όπως οι εθνικές και τοπικές αρχές υλοποιούν φιλόδοξες στρατηγικές ανάπτυξης του τουρισμού που να βασίζεται όμως σε μια πλατφόρμα αειφορίας, με σεβασμό στον περιβάλλοντα χώρο και τις ιδιαιτερότητες αλλά και ιδιομορφίες του κάθε κράτους μέλους και πάντοτε, με σεβασμό και προβολή της πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος, υπό την αιγίδα του οποίου τέθηκε η ημερίδα ανέφερε ότι «σύντομα θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για να καταστεί η Αγία Νάπα «Πράσινος Προορισμός». Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός έχει ολοκληρωθεί και θα συμβάλει στην ύπαρξη ενός αειφόρου τουριστικού προϊόντος στην Αγία Νάπα, ενώ πολύ σύντομα ο Δήμος θα προβεί σε αναλυτική ανακοίνωση για το θέμα». 
 
Αφού ανέφερε ότι «δυστυχώς στην Κύπρο αγνοήσαμε την αειφορία στην ανάπτυξη του τουρισμού στον τόπο μας» ο κ. Καρούσος εισηγήθηκε να «ζητηθεί από την Κεντρική Επιτροπή Παραλιών όπως οι προδιαγραφές που θέτουν οι πράσινες παραλίες περιληφθούν σταδιακά ως γενική προϋπόθεση για όλες τις παραλίες της Κύπρου».

Στη δική της ομιλία η Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «με αφορμή την κήρυξη του 2017 ως Διεθνούς Έτους Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών,  επιχειρήσεις και τουριστικοί προορισμοί αποτελούν το επίκεντρο των νέων αειφόρων πρακτικών».

Ειδικά για την Κύπρο η Ελένη Θεοχάρους εξέφρασε περηφάνια γιατί όπως εξήγησε «μελετώντας ανακάλυψα σπουδαίες πληροφορίες, μεγάλη ενεργητικότητα και πρωτοπόρες δράσεις». Κάνοντας λόγο για βέλτιστες πρακτικές τουριστικής αειφορίας στην Κύπρο, αναφέρθηκε στην παραλία Γιαννάδες στη Βορόκλινη και τη δημοτική πλάζ στην Πόλη Χρυσοχούς που συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα Πράσινες Κυπριακές Παραλίες, στο θεσμό πρότυπο για προσφορά «Κυπριακού προγεύματος» στα ξενοδοχεία και στη δημιουργία οδηγού για τη διαχείριση αποβλήτων που θα διευκολύνει το έργο των διαχειριστών-επιχειρηματιών των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και άλλων οργανισμών που έχουν σχέση με την τουριστική βιομηχανία της Κύπρου, καταγράφοντας τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη της ένταξης της διαχείρισης αποβλήτων στις λειτουργίες τους».

Σημείωσε ακόμα ότι «για πρώτη φορά παγκοσμίως έχουν εγκριθεί υποχρεωτικά αειφόρα κριτήρια για εφαρμογή στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας ΚΟΤ, CSTI-Κυπριακός Σύνδεσμος Αειφόρου Τουρισμού και Travel Foundation, για την ξενοδοχειακή βιομηχανία της Κύπρου» ενώ έκανε αναφορά και στη «διάκριση του προγράμματος «Greening Cyprus Beaches», το οποίο έχει αναγνωριστεί ως ‘Καλύτερη Πρακτική’ (Best practice) από το πρόγραμμα MITOMED στη Φλωρεντία, εντάσσοντάς το σε ένα σχέδιο δράσης για τη βιώσιμη διαχείριση του θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού».
 
Στο δικό της χαιρετισμό η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου ανέφερε ότι «η διαχείριση των παράκτιων πόρων είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την οικονομία μιας χώρας, ως πόρος για την παραγωγή τροφίμων καθώς και τη βιομηχανία του τουρισμού. Ο σχεδιασμός οργανωμένων χώρων παραλίας με αρχές αειφορικής διαχείρισης αποτελεί βασικό ζητούμενο για την Κύπρο, καθότι ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας. Η «αειφόρα οργανωμένη παραλία» είναι αυτή που διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές ασφάλειας για τους χρήστες και παρέχει όλες εκείνες τις ανέσεις, χωρίς όμως να δημιουργούνται περιβαλλοντικές ή κοινωνικές πιέσεις στην περιοχή».

Στόχος μας, συνέχισε η κυρία Παναγιώτου «πρέπει να είναι η ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού με την ενσωμάτωση όλων των περιβαλλοντικών κριτηρίων στις διαχειριστικές πρακτικές των παραλιών μας. Οι πράσινες παραλίες που με βάσει κριτήρια, όπως είναι η ασφάλεια, η ποιότητα των νερών, οι διευκολύνσεις, η τοπογραφία και η διαχείριση των απορριμμάτων, θα πρέπει ν’ αποκτήσουν ένα κωδικό όνομα, ώστε να δίδεται το δικαίωμα στο χρήστη, εύκολα να επιλέγει το είδος της παραλίας, αλλά και το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών που επιθυμεί να έχει».

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος στην ομιλία της χαιρέτησε τη συνεργασία μεταξύ «του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ), του Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού (Cyprus Sustainable Tourism Initiative – CSTI) και της μη κερδοσκοπικής Οργάνωσης του Ηνωμένου Βασιλείου “The Travel Foundation”, που έχουν καθορίσει ελάχιστα κριτήρια για αειφόρες παραλίες και έχουν ήδη υλοποιήσει  πιλοτικό πρόγραμμα με καθορισμό πράσινων παραλιών στην Κύπρο. Οι πρώτες πράσινες παραλίες με βάση την εν λόγω συνεργασία έχουν υλοποιηθεί στην επαρχία της Αμμοχώστου και συγκεκριμένα στις παραλίες “Nissi Beach” και “Fig Tree Bay”, με πρωτοβουλίες που είναι σχεδιασμένες ώστε να βελτιώσουν τόσο το περιβάλλον των παραλιών όσο και την εμπειρία που αυτές προσφέρουν στους χρήστες», είπε.

Ταυτόχρονα εξέφρασε τη λύπη της για «διάφορες επεμβάσεις από Δήμους και Κοινότητες σε παραλίες, που καθόλου δεν συντείνουν στην αειφόρο ανάπτυξη των παραλιών μας, παρά μόνο στο να εξυπηρετήσουν όσους περισσότερους επισκέπτες μπορούν, αγνοώντας το βαθμό των ανέσεων που θα τους παρέχουν, καθώς για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος της κάθε περιοχής. Η ανυπαρξία εθνικής στρατηγικής για τη διαχείριση των παραλιών επιβαρύνει την κατάσταση» είπε και σημείωσε πως «ο σχεδιασμός ενός ολοκληρωμένου μοντέλου διαχείρισης των παράλιων ζωνών αποτελεί δράση θεμελιώδους σημασίας, ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα της Κύπρου σε προσέλκυση τουριστών σε συνδυασμό με την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και τοπικού περιβάλλοντος της χώρας μας».

Στη δική του ομιλία ο Φίλιππος Δρουσιώτης, Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού – CSTI ανέφερε ότι «ο σωστός σχεδιασμός και η σωστή διαχείριση του τουρισμού μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη των τριών διαστάσεων της βιώσιμης ανάπτυξης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας» και σημείωσε πως «η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κήρυξε το 2017 ως «Διεθνές Έτος Αειφόρου Τουριστικής Ανάπτυξης» (International Year of Sustainable Tourism for Development), υπενθυμίζοντας τη δυναμική του τουρισμού για την προώθηση της Διεθνούς Ατζέντας για την Αειφόρο Ανάπτυξη και των 17 Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης (SDGs)».

Εξήγησε ότι «με αφορμή τη κήρυξη του 2017 ως Διεθνές Έτους Αειφόρου Τουριστικής Ανάπτυξης, το CSTI στοχεύει στην προώθηση του αειφόρου τουρισμού στην Κύπρο μέσω των δραστηριοτήτων και συνεργασιών του που θα λάβουν μέρος το 2017. Σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού (ΚΟΤ) και το Travel Foundation του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουμε αναπτύξει διάφορα προγράμματα στοχεύοντας στην επίτευξη της ανάδειξης των οφελών που προσφέρει ο αειφόρος τουρισμός στο περιβάλλον, στην κοινωνία και την οικονομία του νησιού, στην προώθηση της τοπικής κουλτούρας και των παραδόσεων, στην ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των τοπικών προμηθευτών/παραγωγών και ξενοδόχων/φορέων και στην εκπαίδευση και ενημέρωση σχετικά με θέματα αειφορίας».

Στην ομιλία του ο κ. Δρουσιώτης αναφέρθηκε στη δημιουργία Οδηγού «Πράσινων Παραλιών» με στόχο να βοηθήσει τις τοπικές αρχές, τους διευθυντές ξενοδοχείων και τους ιδιοκτήτες παραλιακών υποστατικών, στη εφαρμογή των επιτυχών πρακτικών του πιλοτικού προγράμματος για τη δημιουργία περισσότερων «πράσινων» παραλιών  στην Κύπρο. Το πρόγραμμα «Πράσινες» Κυπριακές Παραλίες αποτελεί πρόσκληση και ταυτόχρονα πρόκληση για τους φορείς του τουρισμού σε δύσκολες εποχές, να κοιτάξουν με αισιοδοξία σε ένα καλύτερο μέλλον για τις επιχειρήσεις τους, σε ένα καλύτερο μέλλον για τον τουρισμό μας, σε ένα καλύτερο μέλλον για την οικονομία της πατρίδας μας».

Με το τέλος της ημερίδας ακολούθησε συμβολικός καθαρισμός της παραλίας του Νissi Beach με τη συμμετοχή μαθητών της έκτης τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Νάπας.


“Greening Beaches: A Prerequisite for Sustainable Tourism in Cyprus”, was hold on 28th April 2017 at Ayia Napa by the Information Office of the European Parliament in Cyprus, the Office of the Environment Commissioner and the Cyprus Sustainable Tourism Initiative.

In his address, Andreas Kettis, Head of the European Parliament’s Information Office in Cyprus, said that “extending the program and philosophy that governs Green Beaches will bring multiple benefits to the individuals directly involved, the general public and the relevant agencies and organisations active in the tourism industry, tourists and especially European tourists who visit Cyprus each year.”

Mr. Kettis thanked all the organizers of the event, which took place at the Nissi Beach Hotel in Ayia Napa “where the heart of Cyprus tourism literally beats. The organisation of the conference is one of the top actions of the European Parliament’s Information Office, taking into account the fact that tourism is the undisputed engine of the Cyprus economy. ”

He also noted that the “European Union policies and decisions taken within the European Parliament more broadly on the subject of tourism in Europe, highlight the urgent need for national and local authorities to implement ambitious tourism development strategies based on a sustainability platform, respecting the environment and the peculiarities and specificities of each Member State and always respecting and promoting the rich cultural tradition of the members of the European Union”.

The Mayor of Ayia Napa, Yiannis Karousos, under whose auspices the conference was held, said that “a tender will soon be launched to make Ayia Napa a Green Destination. Strategic Planning has been completed and will contribute to the existence of a sustainable tourism product in Ayia Napa, and very soon the Municipality will make a detailed announcement on the issue. ”

After reporting that “unfortunately in Cyprus we have ignored the sustainability of the development of tourism in our country” Mr. Karousos recommended that “the Central Beach Committee to be asked that the standards set by green beaches are gradually included as a general condition for all the beaches of Cyprus “.

In her speech, the MEP Eleni Theocharous and Chairman of the Solidarity Movement, stated among other things that “on the occasion of the declaration of 2017 as the International Year of Sustainable Tourism by the United Nations General Assembly, businesses and tourist destinations are the focus of new sustainable practices”.

Especially for Cyprus, Eleni Theocharous expressed her pride because, as she explained, “I discovered great information, great energy and pioneering actions”. Speaking about best practices in tourism sustainability in Cyprus, she referred to Yannades Beach in Voroklini and the Municipal Beach in Polis Chrysochous, which are actively involved in the Greening Cyprus Beaches programme. Also the “Cyprus Breakfast” in hotels and creating a guide to the waste management that will facilitate the work of managers-businessmen of hotel enterprises and other organisations related to the tourism industry of Cyprus, recording the economic and environmental benefits of waste management integration into their operations. ”
She also noted that “for the first time in the world, mandatory sustainable criteria have been adopted for applying to the hotel industry in Cyprus, under the CTO Memorandum of Cooperation, the CSTI – Cyprus Sustainable Tourism Initiative and the Travel Foundation”, while referring also to the “Greening Cyprus Beaches” programme, which has been recognized as Best Practice by the MITOMED program in Florence, by including it in an Action Plan for the Sustainable Management of Marine and Coastal Tourism “.
In her address, the Commissioner of the Environment, Ioanna Panagiotou said that “coastal resource management is an integral part linked to the economy of a country as a resource for food production as well as to the tourism industry. The design of organised beach areas with principles of sustainable management is a key issue for Cyprus, as tourism is the country’s heavy industry. “Sustainably organised beach” is the one that has the appropriate user security infrastructure and provides all those amenities, but without creating environmental or social pressures in the area. ”

Our aim, continued Mrs. Panagiotou, “must be the development of sustainable tourism by integrating all environmental criteria into the management practices of our beaches. Green beaches, which, based on criteria such as safety, water quality, facilities, topography and waste management, should obtain a code name to give the user the right to choose the type of beach, but also the level of services you want to have. ”

The Commissioner for the Environment welcomed the cooperation between the Cyprus Tourism Organisation (CTO), the Cyprus Sustainable Tourism Initiative (CSTI) and the non-profit organisation The Travel Foundation, which have set criteria for sustainable beaches and have already implemented a pilot project to determine green beaches in Cyprus. The first green beaches based on this collaboration have been implemented in the Famagusta area and specifically at the beaches of Nissi Beach and Fig Tree Bay, with initiatives designed to improve both the beach environment and the experience offer to the users, “she said.

At the same time, she expressed her disappointment that “various interventions by municipalities and communities on beaches, which do not at all contribute to the sustainable development of our beaches, except to serve as many visitors as possible, ignoring the degree of comfort they provide and the conservation of the natural environment of each region. The absence of a national strategy for beach management is a burden on the situation, “she said, adding that” the design of an integrated coastal zone management model is a key action to ensure that Cyprus is able to attract tourists in conjunction with protecting and promoting the natural and local environment of our country.

In his speech, Philippos Drousiotis, Chairman of the Cyprus Sustainable Tourism Initiative – CSTI, said that “proper planning and proper management of tourism can help to achieve the three dimensions of sustainable growth and job creation” and noted that ” The United Nations General Assembly proclaimed 2017 as the International Year of Sustainable Tourism for Development, recalling the potential of tourism to promote the International Sustainable Development Agenda and the 17 Sustainable Development Goals (SDGs) ».

He explained that “with the announcement of 2017 as the International Year of Sustainable Tourism Development, CSTI aims to promote sustainable tourism in Cyprus through its activities and partnerships that will take place in 2017. In cooperation with the Cyprus Tourism Organisation (CTO) The Travel Foundation of the United Kingdom, we have developed various programs aiming to achieve the benefits of sustainable tourism in the environment, society and economy of the island, promoting local culture and traditions, the development of relations between local suppliers/producers and hotel owners/operators and education and awareness of sustainability issues. ”

In his speech, Mr. Drousiotis referred to the creation of a “Greening Cyprus Beaches” Guide to help local authorities, hotel managers and beachfront owners to implement the successful practices of the pilot project to create more “green” beaches in Cyprus. The “Greening Cyprus Beaches” program is an invitation and challenging for tourism operators in difficult times to look optimistically for a better future for their businesses, a better future for our tourism, a better future for the economy of our country “.

After the conference a symbolic cleaning of the Nissi beach took place by the students of the sixth grade of the elementary school of Ayia Napa.

Share page

© 2024 The Cyprus Sustainable Tourism Initiative (CSTI). All rights reserved. Designed and Developed by mmVirtual