Χαιρετισμός Πρόεδρου Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού κ. Φίλιππου Π. Δρουσιώτης

April 26, 2013

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

«ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ»

(Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο 23/04/2013)

Φίλιππος Π. Δρουσιώτης Πρόεδρος Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να σας καλωσορίσω στην σημερινή διάσκεψη τύπου για την παρουσίαση του οδηγού διαχείρισης «πράσινων παραλιών» που έγινε με την υποστήριξη από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αειφόρου Τουρισμού ( CSTI) και τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού (ΚΟΤ) σε συνεργασία με το Τravel Foundation (ΤF) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Με τα σημερινά δεδομένα της Κυπριακής Οικονομίας αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι ο Τουρισμός είναι ο μόνος παραγωγικός τομέας και ότι πρέπει να τον προφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού. Η δε σημασία του μνημονίου συναντήληψης που έχουμε υπογράψει ΚΟΤ, ΤF και CSTI το 2010 είναι τεράστια μιας και σκοπός του μνημονίου είναι να καταστεί η Κύπρος ένας πραγματικά αειφόρος τουριστικός προορισμός. Είναι επιτακτικό πλέον να προφυλάξουμε το περιβάλλον, την πολιτιστική μας κληρονομία, να εργοδοτήσουμε Κύπριους στην ξενοδοχειακή βιομηχανία να προβάλουμε τα κυπριακά προϊόντα. Πρέπει να επαναφέρουμε «the local pride» (την τοπική περηφάνια) όπως σωστά ανάφερε η Rachel Jelley, Sustainable Manager Sunvil σε πρόσφατο συνέδριο που έγινε στην Λευκωσία. Ο Τουρισμός είναι αυτός που θα εργοδοτήσει άνεργους κύπριους, είναι αυτός που θα δώσει οξυγόνο στην Κυπριακή οικονομία.

Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι οι τουρίστες έχουν γίνει πιο απαιτητικοί αναζητούν εμπειρίες από τις διακοπές τους, εμπειρίες που θα τις θυμούνται μια ολόκληρη ζωή. Θέλουν όταν βρίσκονται στις όμορφες παραλίες της Κύπρου να μπορούν να το αντιλαμβάνονται από τα κυπριακά φαγητά και ποτά που θα προσφέρονται στην παραλία, από τους φιλόξενους κύπριους που θα τους σερβίρουν, από τα ενδημικά ή ιθαγενή φυτά που θα βρίσκουν στις παραλίες. Αυτά και πολλά άλλα είναι τα χαρακτηριστικά των «Πράσινων Παραλίων» που προωθεί η συνεργασία ΚΟΤ, TF και CSTI. Η παρουσίαση του Οδηγού για την Δημιουργία και Διαχείριση «Πράσινων Παραλιών» για υιοθέτηση του από ενδιαφερόμενες τοπικές αρχές και ιδιωτικούς φορείς που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα γίνει αμέσως μετά από την κυρία Ειρήνη Γιασεμή, υπεύθυνη προγραμμάτων του Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού (CSTI).

Θα ήταν παράλειψη μου να μην αναφερθώ στην αγαστή συνεργασία που έχουμε μαζί με τον πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού κύριο Αλέκο Ορουντιώτη, τον Γενικό Διευθυντή κύριο Μάριο Χαννίδη και του Διευθυντές Τουρισμού κύριο Λεύκο Φυλακτίδη και κυρία Ανίτα Δημητριάδου. Εκ μέρους του Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού θα ήθελα να τους ευχαριστήσω και να τους διαβεβαιώσω ότι εμείς θα είμαστε πάντα δίπλα στον ΚΟΤ σε όλες τις ενέργειες του για αναβάθμιση του Κυπριακού Τουριστικού Προϊόντος. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνούμε την βοήθεια που έχουμε από το ΤF. Επιπλέον της οικονομικής βοήθειας έχει θέσει όλους του επιστημονικούς του συνεργάτες στη διάθεση μας. Επίσης η προβολή που προσφέρει στο Ηνωμένο Βασίλειο για τα συγκεκριμένα προγράμματα συνεργασίας εμπλουτίζει και συμπληρώνει τη προβολή του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού στην αγορά αυτή. Πάμπολλα είναι τα άρθρα που έχουν δημοσιευτεί και οι συνεντεύξεις που έχουν δοθεί με πιο πρόσφατη μια συνέντευξη της κυρίας Julie Middleton στο BBC4 για το νησί μας.

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους του συντελεστές τόσον για την επιτυχία αυτού του προγράμματος όσον και για την δημιουργία του οδηγού διαχείρισης «πράσινων παραλιών». Τον αείμνηστο Αντώνη Τσόκκο ο οποίος ως Δήμαρχος Αγίας Νάπας υπήρξε καταλύτης στην επίτευξη του προγράμματος, τον Δήμαρχο Παραλιμνίου Θεόδωρο Πυρίλλη ως επίσης και τον επιθεωρητή παραλιών Παραλιμνίου Γεώργιο Οικονόμου οι οποίοι ήταν θερμοί υποστηρικτές των προσπαθειών μας από τα αρχικά στάδια του προγράμματος. Το ξενοδοχείο Nissi Beach Resort στην Αγία Νάπα, το προσωπικό του αλλά και πρωτίστως τον διευθυντή του ξενοδοχείου Νίκο Χατζηκωστέα αποδεικνύοντας περίτρανα την σημασία της συνεργασίας του ιδιωτικού τομέα και του δημόσιου τομέα και πιο συγκεκριμένα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας στην υλοποίηση των στόχων της συμφωνίας συνεργασίας ΚΟΤ, ΤF και CSTI.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον Τάκη Παπαχρηστοφόρου και Γλαύκο Κυριάκου από το Τμήμα Δασών για τις εισηγήσεις/ συμβουλές τους για το φύτευμα ενδημικών η ιθαγενών φυτών και στις δύο παραλίες. Ευχαριστούμε επίσης τη Green Dot για την συνεργασία, Art of Garden Eco για το τοπιοτέχνηση της παραλίας του Fig Tree, τους εθελοντές της Thomas Cook και TUI και τους προσκόπους του Παραλιμνίου που συμμετείχαν στις εκστρατείες ενημέρωσης και εκστρατείες καθαριότητας των παραλιών. Η συνεργασία των τριών εταίρων ΚΟΤ, CSTI και TF ήταν άψογη. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Κουλίτσα Δημητρίου, τον Μαρίνο Μενελάου, την Έλενα Περικλέους και την Ροδούλα Αντωνίου από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, την Julie Middleton και την Suzannah Νewman από το Travel Foundation. Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω την υπεύθυνη του προγράμματος «Πράσινες Παραλίες» Ειρήνη Γιασεμή η οποία ήταν και η άμεσα υπεύθυνη για το πιλοτικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στο Fig Tree και Nissi Beach και για την δημιουργία του «Πρακτικού Οδηγού Πράσινων Παραλιών».

 

Σας Ευχαριστώ,

Φίλιππος Π. Δρουσιώτης

Πρόεδρος

CSTI

Share page

© 2024 The Cyprus Sustainable Tourism Initiative (CSTI). All rights reserved. Designed and Developed by mmVirtual