Zenon of Kition, an Environmental Pioneer

June 13, 2014

‘ΖΗΝΩΝ Ο ΚΙΤΙΕΥΣ, ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ’

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αειφόρου Τουρισμού (CSTI) είναι ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος ιδρύθηκε το 2006 για να προωθήσει την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη. Οι στόχοι του είναι: η προστασία και διατήρηση του περιβάλλοντος, η βέλτιστη χρήση των φυσικών πόρων και η βελτίωση της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης στις απομονωμένες κοινότητες της Κύπρου σε σχέση με τον τουρισμό.

Στα πλαίσια των προγραμμάτων του οργανισμού εντάσσεται και η δημιουργία έργων τέχνης με θέμα την αειφορία στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση των τουριστών.

Ο σύνδεσμος σε συνεργασία με την εταιρεία Hermes την Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014 στο αεροδρόμιο Λάρνακας διοργάνωσε με επιτυχία τα αποκαλυπτήρια του έργου τέχνης με θέμα ‘Ζήνων ο Κιτιεύς, πρόδρομος της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης’.

Το έργο τέχνης επικεντρώνεται σε θέματα αειφορίας και στέλλει  το μήνυμα για σωστή χρήση των φυσικών πόρων αλλά και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης.

Έχει επιλεχθεί ως θέμα ο Ζήνων ο Κιτιεύς , αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Ο Ζήνων δημιούργησε την φιλοσοφική σχολή του στωικισμού. Κατά τους στωικούς, η ανθρώπινη φύση είναι τμήμα της παγκόσμιας φύσης, η οποία καθοδηγείται και κυβερνάται από τον συμπαντικό νόμο της λογικής. Κύριος σκοπός της ζωής, είναι συνεπώς το να ζει κάποιος σύμφωνα με την φύση του, η οποία για τον άνθρωπο, μέσω της λογικότητάς του ωθεί προς την Αρετή, άρα το «κατά Φύσιν ζήν» σημαίνει «κατ’ Αρετήν ζήν».

Το έργο τέχνης θα εκτίθεται στο Διεθνές αερολιμένα της Λάρνακας μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2014 όπου θα έχουν την ευκαιρία να το δουν χιλιάδες τουρίστες.

Το έργο αποτελείτε από ανακυκλώσιμες παλέτες και υλοποιήθηκε από τους μαθητές της Γ’ Τάξης του γυμνασίου των Κοκκινοχωρίων με την καθοδήγηση του καθηγητή τέχνης κύριου Βαγγέλη Ευαγγέλου.

Τα αποκαλυπτήρια του έργου τέλεσε ο έντιμος Δήμαρχος Λάρνακας κύριος Ανδρέας Λουρουτζίατης μαζί με τον Διευθυντή του Αεροδρομίου κύριο Wes Porter και τον πρόεδρο του CSTI κύριο Φίλιππο Δρουσιώτη.

Στην τελετή έδωσαν το παρόν τους εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, εκπαιδευτικοί καθώς και πλήθος παιδιών.

Την εκδήλωση προσφώνησαν εκ μέρους του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κύριου Κώστα Καδή, η Δρ Αραβέλλα Ζαχαρίου, υπεύθυνη για θέματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης καθώς και εκπρόσωποι του αεροδρομίου και του CSTI.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ομάδα των μαθητών και στον καθηγητή τους που ακούραστα δουλεύουν τους τελευταίους μήνες για την περάτωση του έργου δίνοντας ένα μήνυμα αειφορίας και αισιοδοξίας για το μέλλον.


hermes airport logoSavvas Hadjigiorkis & Sons LTD
Share page

© 2024 The Cyprus Sustainable Tourism Initiative (CSTI). All rights reserved. Designed and Developed by mmVirtual